A l'Espai Nona tothom és convidat, però la meva àrea d'expertesa, lligada a la meva trajectòria professional com a terapeuta, docent i investigadora, està vinculada als adolescents i la gent jove.
L'adolescència
és una etapa del cicle vital que suposa el pas de la infància a l'adultesa. Es tracta d'un moment de canvi, de construcció de la pròpia identitat diferenciada dels pares. En molts casos, aquest procés d'individuació i diferenciació implica un qüestionament de les normes parentals, un voler trencar amb moltes coses conegudes per a poder descobrir altres noves. És una etapa de noves relacions, de descobriment de la sexualitat pròpia i compartida, de nous llocs, de noves maneres d'estar i de fer, d'entrar al món dels adults...
Els adolescents poden viure aquesta etapa de moltes maneres diferents. Algunes persones poden passar per aquesta etapa sense dificultats, 'de puntetes', però altres poden sentir-se confoses, perdudes, insegures, o viure-la amb gran malestar. I poden necessitar sentir-se acompanyades en aquesta part del camí.
De vegades els adults no recordem com va ser la nostra adolescència, o com era la nostra infància. Des d'aquest oblit, ens és difícil entendre el què els passa als adolescents, és difícil de vegades posar-nos a la seva pell quan ens sentim tan diferents a ells.
Les sessions de teràpia poden ser un acompanyament als adolescents que viuen amb malestar aquest moment de la seva vida. I tanmateix, ser un espai facilitador de la comunicació entre pares i fills, donant eines a les dues parts per a entendre i posar-se al lloc de l'altre.
Concretament, l'espai de teràpia adreçat als
adolescents i les seves famílies
pot ajudar a:
- Millorar la seva relació amb els iguals
- Aprendre habilitats socials, a ser més assertiu/va
- Millorar els problemes d'ansietat i/o baix estat d'ànim
- Millorar l'autoestima
- Aprendre noves eines per a gestionar els conflictes familiars
- Millorar la comunicació pares i fills
- Acompanyar l'adolescent en el procés de construcció de la seva identitat
L'etapa de la joventut
suposa l'entrada en la vida adulta. En aquesta etapa la cerca d'autonomia i d'independència, l'afiançament de la identitat pròpia, la construcció de relacions basades en la intimitat, les relacions de parella, són temes rellevants per a moltes persones.
Independitzar-se tan físicament (marxar de casa dels pares) com econòmicament (mantenir-se amb els beneficis obtinguts a través d'un treball propi), prendre les pròpies decisions i responsabilitzar-se d'elles, seguir un camí propi, de vegades molt diferent al que han seguit els nostres pares...són alguns dels temes clau que sovint ens acompanyen en aquesta etapa.
Aprendre a sostenir-nos en les nostres emocions, a solucionar els nostres problemes, a saber demanar ajuda si la necessitem, tot això té a veure amb fer-se un adult. Establir relacions més enllà de la família amb altres persones, ja siguin companys de feina, amics, veïns, parelles...sovint comporta el qüestionament de tot allò conegut i contribueix a la construcció d'un mateix com un ésser autèntic i diferenciat.
En aquest procés de diferenciació i d'individuació que es va iniciar en etapes anteriors poden haver-hi obstacles i dificultats que comprometin convertir-se en un adult : pors davant del futur, inseguretats, necessitats no satisfetes, poden entorpir el creixement de la persona. D'altres vegades la dificultat rau en com ens relacionem amb els altres, en la capacitat de posar límits i de dir que no.
Sigui quina sigui la dificultat, l'espai de teràpia per
a joves
et pot ajudar a:
- Conèixe't més a tu mateix/a
- Millorar la teva autoestima i la seguretat en tu mateix/a
- Aprendre a responsabilitzar-te de la teva vida
- Aprendre a manegar l'ansietat i l'estrès, millorar l'estat d'ànim
- Aprendre a defensar els teus drets, a posar límits, a ser assertiu/va en les teves relacions
- Millorar les teves relacions amb els altres (amics, parella, família, companys de feina o d'estudi)
- Sentir-te més empoderat o empoderada, amb més energia i poder per agafar les regnes de la teva vida
- Acompanyar-te en els moments de crisi o de canvi, tenir un espai on ser escoltat/da i escoltar-te.